2008. október 3., péntek

Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő

A 73 C fokos hajdúszoboszlói gyógyvizet 1925-ben, szénhidrogénkutatás közben fedezték fel. 1927 nyarán már megnyílt a fövenyfürdő.

Hajdúszoboszló Önkormányzata 1996-tól újra tulajdonosává vált a fürdőnek és az azt működtető Rt-nek továbbra is a többségi tulajdonosa.

A jódos, brómos, konyhasós gyógyvíz elsősorban reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas. Az idült mozgásszervi betegségeknél, kopásos, degeneratív betegségeknél a tapasztalatok szerint az orvos előírásait betartók több, mint 90 százaléka szépen javul. A fürdőkúra hatásos sebészeti, idegi, bőrgyógyászati eredetű megbetegedések (ekcéma, pikkelysömör), ortopédiai műtéteken átesett betegek utókezelése, agyvérzés utáni állapot, Heine medin kór után kialakult bénulás, idült idegfájdalmak és ideggyulladások kezelése esetén. A szoboszlói víz jó hatású nőgyógyászati gyulladások esetén is. Meddő nők két-háromszor megismételt kúrák után gyakran számoltak be fogamzásról. Ennek magyarázata, hogy a vízben bitumenhez kötődve ösztrogén is tatlálható.

A 30 hektáros parkban elterülő strand május 1-tol szeptember 30-ig tart nyitva. Az igazi szenzáció azonban az úgynevezett mediterrán tengerpart, mely 6200 m2-es vízfelületével Közép-Európa legnagyobb épített medencéjének számít. A fokozatosan mélyülő, hullámzó óriásmedence a csónakázótótól gáttal van elválasztva, látványát kalózhajó, világítótorony teszik teljessé. Homokos partja és a pálmafák a tengerparti fürdőzés élményét keltik.

A családi vízi szórakoztatási örömöket szem elõtt tartva a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő 2000-ben megépíttette a strandon Magyarország elsõ csúszdaparadicsomát. Van itt négypályás versenycsúszda, kétféle kamikáze, óriás csavarcsúszda, "fekete lyuk", és "õrült folyó". Utóbbiakon kizárólag extra úszógumikkal csúszhatunk. A csúszdapark a strand hátsó részén lévõ egy hektáros területen található, szerelmesei délutáni vagy egész napra szóló karszalag belépőt válthatnak. A csúszdák összhossza több, mint 1 km.

A fedett Árpád Uszoda a nemzetközi szabványoknak megfelel, versenyek, rendezésére kiválóan alkalmas. Feszített víztükrű, 50 méteres, 8 pályás medencéjének vize 25-27 C°-os.

Nincsenek megjegyzések: